Mikä on Tokapeli?

Tokapeli on kehitteillä oleva oppimispeli. Se on jatkoa Ekapelille, minkä tarkoitus on opettaa peruslukutaito. Nyt samalta kehittäjältä on tulossa Tokapeli, jonka avulla tätä saavutettua lukutaitoa päästään vuorostaan kehittämään. Peli on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat oppia lukemalla tietoa, saaden siitä irti olennaisen. Samalla opit suhtautumaan tietoon riittävällä kritiikillä, joka auttaa paremmin ymmärtämään luettua, kun sitä joutuu arvioimaan heti lähestyessä.

Tokapelin toimintaperiaate on yksinkertainen. Se tarjoaa halutun oppimateriaalin ydinsisältöä lause lauseelta esittäen myös tyypillisiä väärinkäsityksiä, joista oppijan olisi hyvä päästä eroon. Oppija laitetaan arvioimaan jokaisen lauseen kohdalla, onko se totta vai ei. Tämä motivoi ajattelemaan opeteltavaa tietoa tarkemmin. Peli päättyy sitten, kun jokainen opeteltavan kokonaisuuden väite on osattu määritellä oikeaksi (=todeksi) tai väärinkäsitykseksi (=ei-todeksi) virheettömästi. Oppimisen tehostamiseksi ja oman edistyksen tarkkailua varten, peli antaa oppijalle palautetta aina vastauksen jälkeen. Joissain sisällöissä annetaan myös pidempi selitys, jos vastaus annetaan toistuvasti väärin.

Tokapelin uusi Unity-pelimoottorilla toteutettu Alpha-versio on tällä hetkellä pelattavissa selaimessa. Peli tulee pikkuhiljaa maailmanlaajuiseen käyttöön, mutta ensin se testataan perusteellisesti ainakin Suomessa ja Afrikassa (kaupungeista julkisiin kouluihin ja maaseudun Community Schooleihin).

Lue lisää Tokapelin tieteellisestä pohjasta

Pelin sisältö

Tokapelin periaate perustuu sinne luotuun sisältöön eli opetuspaketteihin. Sisällönhallintaa varten on luotu Tokapeli Creator -sovellus, jolla käyttäjät voivat lisätä, muokata ja kääntää opetuspaketteja toiselle kielelle. Opetuspaketin voi asettaa julkiseksi, jolloin se näkyy kaikille  Tokapelin käyttäjille tai rajata haluamalleen ryhmälle.

Siirry Tokapeli Creatoriin!